Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ потвърдиха плановете за ПРО в Персийския залив

10 август 2012, 11:55 часа • 4443 прочитания
САЩ продължават създаването на глобална система за противоракетна отбрана и укрепването на партньорството със съюзниците в региона на Персийския залив. Това заяви говорителят на Държавния департамент Патрик Вентрел, предаде БЛИЦ.

По-рано вестник “Ню Йорк таймс” съобщи, че САЩ, заедно с редица арабски страни, са активизирали своите усилия по създаването в региона на система за противоракетна отбрана за зашита на находищата на петрол и газ и преработвателните инсталации от ракетната заплаха, произлизаща от Иран. В региона ще бъдат разположени американски радари, ракети-прихващачи, както и единен командно-информационен център.

“Ракетната заплаха срещу нашите сили, разположени в региона, както и срещу нашите партньори се увеличава. САЩ са установили тясно сътрудничество в сферата на сигурността, включително и в противоракетната отбрана, с нашите съюзници в Персийския залив и възнамеряват да положат всичките възможно усилия за поддържане на сигурността. САЩ продължават работата с партньорите в региона по укрепването на системите за ракетна отбрана”, каза Вентрал пред журналисти, помолен да коментира публикацията в “Ню Йорк таймс”.

Той не съобщи подробности относно системата за противоракетна отбрана, но отбеляза, че идеята не е нова и съвпада с плановете на САЩ за създаването на глобална система за противоракетна отбрана, предава агенция Ройтерс.

Редактор: Ая Косарова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес