Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сарафов обещава неутралност и справедливост, имал решения на всички проблеми в прокуратурата

10 октомври 2024, 16:15 часа • 314 прочитания

"Имам необходимите решения на всеки от актуалните проблеми" - това посочва единственият номиниран за главен прокурор - Борислав Сарафов - в позиция, изпратена до БТА. Тя идва в деня, в който трима членове от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет издигнаха кандидатурата на изпълняващия функциите обвинител номер едно.

Още: ВСС обяви: Борислав Сарафов е единственият кандидат за титулярен главен прокурор

Предложението беше направено от Стефан Петров, Пламен Найденов и Светлана Бошнакова по време на последното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, в което можеха да се направят номинации.

Сарафов видя висока оценка

В позицията си Сарафов казва, че приема този акт най-вече като оценка за това, че "в един от най-трудните моменти за прокуратурата", благодарение не толкова на него, колкото на колегите, с които ежедневно работи, са успели заедно "да върнат институцията към нормалността и професионализма". Наследникът на Иван Гешев заема поста и.д. главен прокурор от почти година и половина.

"Съзнавайки високата отговорност на номинацията, изразявам готовност да предложа пред Висшия съдебен съвет визията си за стратегическото развитие на прокуратурата, базирайки се на близо 30-годишен професионален опит, през който включително от най-високо ниво съм се запознал пряко с всички проблеми на системата. Мога да заявя, че към момента имам необходимите решения на всеки от актуалните проблеми", посочва още Борислав Сарафов. Добавя, че в разрешаването им ще продължи да разчита на колегите си, с които вярва, че може да реформират прокуратурата и следствените служби, "превръщайки ги в защитник на интересите и правата на българските граждани".

Снимка: БГНЕС

Още: Правосъдният министър видя повече от три положителни качества у Сарафов за поста главен прокурор

Обещания

"Отсега мога да декларирам, че ако бъда избран за главен прокурор на Република България, ежедневно и целеустремено ще работя за възстановяване на чувството за справедливост в обществото, за налагането на принципа на върховенство на правото, политическата неутралност на институцията и защитата на независимостта на съдебната власт", казва още той. Сарафов допълва, че и занапред в работата си ще подкрепя "всеки един български прокурор и следовател, който изпълнява съвестно и отговорно професионалните си задължения, проявявайки разбиране и съпричастност към всеки житейски казус".

Още: Антикорупционният фонд: Издигането на Сарафов за главен прокурор е срамно и недостойно

"Отлично разбирам изключително тежката задача прокуратурата да получи това обществено доверие, което заслужава, и съм готов да работя за това", уверява Борислав Сарафов в позицията си до БТА.

Реакции

След номинацията веднага заваляха политически реакции - основно от ПП-ДБ, които бяха внесли законопроект в парламента да не може ВСС с изтекъл мандат да избира "тримата големи" в съдебната власт, т.е. ръководителите на двете върховни съдилища и на прокуратурата. Бившият правосъден министър Атанас Славов обяви, че коалицията ще опита да блокира избора през Конституционния съд: ПП-ДБ иска да блокира опита на ВСС Сарафов да остане главен прокурор

Изслушването и финалното гласуване във Висшия съдебен съвет са очаква на 16 януари 2025 г. ВСС иска два месеца по-късно да избере и председател на Върховния административен съд (ВАС).

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес