Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Санкциите срещу "Хизбула" ще бъдат юридически оформени в близките дни

23 юли 2013, 10:13 часа • 5362 прочитания

Санкциите на Европейския съюз по отношение на ливанското шиитско движение „Хизбула” ще бъдат юридически оформени в близките дни, съобщава за РИА Новости дипломатически източник в Брюксел.

В понеделник министрите на външните работи на ЕС постигнаха политическа договореност за включване на военното крило на „Хизбула” в списъка на терористичните организации.

„В близките дни това политическо решение ще бъде облечено в юридическа форма и както се очаква ще бъдат предприети санкции като например замразяването на предполагаемите активи на организацията в страните от ЕС и забрана за пребиваване на територията на ЕС”, заяви източникът, пожелал анонимност.

Въпреки че „Хизбула” не прави разлика между военното и политическото си крило, ЕС включи в черния си списък единствено военната структура на ливанското движение, коментира пък Евронюз.

Досега ЕС устояваше на исканията на американците и израелците, но терористичните дейности на движението в Кипър и България убедиха 28-те страни от ЕС да включат въоръженото крило в списъка на терористичните организации.

„Не можем да си затворим очите и да позволим извършването на терористични дейности като тези в България и Кипър, нито да оставим групата да действа в Сирия. Дойде времето да се каже истината”, заяви външният министър на Литва.

Така, външните министри от ЕС взеха политическо решение, като обявиха санкции срещу „Хизбула”, които ще влязат в сила най-късно следващата седмица. Въпреки това, все още не е ясно по какъв начин ЕС ще замрази авоарите на военното крило на „Хизбула” предвид факта, че тази структура не е независима от останалата част на групата.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес