Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ректорът на УНСС Статев: Мой дълг е да стана агент на ДС

13 ноември 2013, 21:17 часа • 55577 прочитания

Стати Василев Статев, професор и ректор на УНСС се прочу преди няколко дни с опита си да спре с психологически натиск и заплахи протеста на студентите, които окупираха аулата.

Offnews публикува интересен материал за попадането на Стати Статев в Държавна сигурност (из досието на агент Стойновски), в който пише:

„В подходящ момент от разговора обясних на …., че съм служител на ДС и отчитайки неговия произход, лични и делови качества му предлагаме сътрудничество. Когато правих предложението внимателно наблюдавах за неговата реакция. Без да се колебае, с нотка на известно вълнение …. отговори, че той счита за свой дълг да ни оказва помощ и с удоволствие приема направеното предложение.“

Разговорът се води на 1 февруари 1989 г. в сладкарница „Пролет“ на бул. „Цар Освободител“, между 11 и 12,10 ч. Вербуващият е капитан О. Бохоров, а липсващото име е на приелия „с удоволствие“ предложението 35-годишен амбициозен член на БКП, съпруг на професорска дъщеря и старши асистент във ВИИ „Карл Маркс“ Стати Василев Статев, пише информационният сайт.

От 72-страничното досие се вижда как той е предавал колеги по своя инициатива, когато от ДС не са подозирали за дейността им, камо ли да искат информация от агент Стойновски за тях. Още повече, че Стойновски е бил секретен сътрудник към Първо главно управление (ПГУ), а не към VI управление.

Статев е проучван от ДС още през 1983 г. Поводът за вербуването му за Първо главно е 9-месечна специализация в САЩ по темата “Supply-side management and structural changes in the USA”, финансирана от фондация “Фулбрайт”. Статев кандидатства за стипендия чрез Министерството на културата, науката и просветата, която впоследствие получава.

Стати Статев е наясно още от първата среща с оперативния работник кап. Бохоров какво приема.

“Накратко му обясних в какво ще се изразява нашето сътрудничество. Акцентирах вниманието му върху задължението да пази в пълна тайна това сътрудничество, а така също и върху необходимостта от редовно поддържане на двустранните ни контакти с оглед обсъждане на възникващи въпроси и търсене на оптимални начини за тяхното решаване”, пише кап. О. Бохоров.

Тогава Статев го информира, че му предстои посещение в гр. Карагуевац (Югославия) и капитанът му насрочва нова среща, на която да му даде инструкции.

От Offnews заявиха, че скоро ще изяснят за кои свои колеги е писал доноси професор Статев, както и документи от досието на агент Стойновски.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес