Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рекордна глоба от $1,92 млрд. за пране на нарко пари

11 декември 2012, 11:33 часа • 6241 прочитания

Британската банка HSBC обяви, че ще плати рекордната глоба от 1,92 милиарда долара (1,5 милиарда евро), за да се прекрати разследванията срещу нея, съобщи БГНЕС. Срещу най-голямата европейска банка по отношение активи се водеше разследване от американските власти по афера за пране на нарко пари.

Според доклада банка HBUS, американският филиал на HSBC, за шест години е осъществила тайни транзакции на стойност 16 милиарда долара с Иран, а мексиканският й филиал е превел 7 милиарда долара на HBUS между 2007 и 2008 г., които може да са пари на мексикански наркокартели.

През юли британската банкова институция призна за "пропуски" и поднесе публичните си извинения пред разследваща комисия на американския Сенат заради липсата на бдителност относно операции, свързани с евентуално пране на пари. Докладът на американския Сенат установи "сериозни пропуски" в системата за борба с прането на пари на банката, която е изложила на опасност финансовата система на страната, излагайки я на възможно пране на пари, свързани с наркотрафика или финансирането на тероризма през миналото десетилетие.

Редактор: Пламен Георгиев

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес