Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рекорд: Българин декларира годишен доход над 70 млн. лeвa за 2023 година

04 юни 2024, 14:32 часа • 3355 прочитания

Българин е отчел пред НАП над 70 млн. лева личен доход за изминалата 2023 г., предава приходната агенция. Доходите на официално най-богатия българин в качеството му на физическо лице са главно от продажба или замяна на акции и други финансови активи.

След като изтече срокът за подаване на данъчни декларации, стана ясно още, че 927 наши сънародници са спечелили над 1 млн. лева. А приходите на общо 28 000 души през изминалите 12 месеца надвишават 100 000 лева.

ОЩЕ: НАП се похвали с повече приходи от просрочени задължения

Според икономисти, за да тръгнат обаче доходите на повечето българи нагоре са нужни по-сериозни стимули за чуждестранните инвеститори по примера на държави като Чехия, Унгария, както и съседните Румъния и Гърция.

Снимка: iStock

„Най-големите карго дронове в света са от двама български братя. Чанти и обувки, които носят Мишел Обама и Бионсе, ги произвеждат три българки в малко градче до София. Аудио техниката за Еминем и Джей Зи е от българска компания. Българи създават полезни неща и там хората изкарват много добри заплати. Въпросът е как това да са повече хора. То зависи от това как се насърчават инвестициите, как се увеличава производителността на труда”, споделя пред NOVA Добромир Иванов, изпълнителен директор на Българската предприемаческа асоциация.

„Заплатите растат солидно – 15,16,17%. Това очевидно е по-висок ръст от средното в Европа и Западна Европа. Категорично – годишната инфлация е под 3%. Има я, сега ще я видим лятото, когато българинът отиде на морето, но тя е по-ниска”, заяви Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика.

ОЩЕ: НАП с важна информация за абитуриентите

НАП съобщава за 3 604 българи, които притежават имоти зад граница, декларирали в приходната агенция. Много българи притежават къщи или апартаменти във всички страни от Балканите и ЕС, като има и сънародници, които са собственици на имоти и в не толкова комерсиални държави, сред които Андора, Аржентина, Армения, Аруба, Босна и Херцеговина, Бразилия, Виржински острови, Доминиканска република, Египет, Ейре, Естония, Етиопия, Израел, Индия, Индонезия, Казахстан, Канада, Катар, Мексико, Мозамбик, Монако, Обединени арабски емирства, остров Ман, Панама, Тайланд и Япония.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес