Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разследват дупките по фасадата на Софийския университет

25 април 2020, 16:00 часа • 3873 прочитания

Има институции в България, които си мислят, че са над законите. Така си обяснявам пробитите дупки за поставянето на климатици по сградата на Ректората на Софийския Университет "Св. Климент Охридски", съобщи на извънреден брифинг министърът на културата Боил Банов.

Сигнали за пробитите дупки по сградата, която е паметник на културата, бяха подадени масово в интернет пространството.

Граждани са алармирали кмета на район "Средец" Трайчо Трайков, който е спрял неразрешените дейности и е уведомил инспектората към Министерството на културата.

"Работниците на място са обяснили, че преди година е получено писмо от Столична община с препоръка да се премахнат външните тела на климатиците и сега са започнали да правят инсталация с едно голямо тяло", пише Трайков във Facebook.

В момента тече разследване на това кой е разрешил поставянето на климатици по този начин, като в понеделник ще стане ясно кой ще понесе наказателната отговорност за това.

"Институциите в тази държава трябва да са първите, които да спазват правилата, щом искаме и от гражданите да го правят. Ясно е, че не е спазен законът категорично - проект за дупките за климатиците на Ректората няма", обясни Банов.

Министърът на културата определи и заснемането на скандален клип в сградата на Съдебната палата като "отвратително" и обидно.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес