Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разширението на “Чирен” ще завърши до края на 2024 г.

04 юли 2022, 20:34 часа • 1239 прочитания

До края на 2024 г. се очаква да е готово разширението на газовото хранище в “Чирен”, а по проекта няма забавяне. Това става ясно от писмен отговор от енергийния министър в оставка Александрър Николов на депутатско питане, предава 24 часа.

Проектът за разширение предвижда увеличаване на активния газ до 1 млрд. куб. м при 550 млн. сега. Дневния капацитет на нагнетяване се увеличава до 8 млн. куб. м на ден, а добивът - до 10 млн. куб. м. В момента дневният капацитет на добив е 3,82 млн. куб. м, а капацитетът на нагнетяване - 3,2 млн. куб. м дневно.

Бивш депутат от ИТН предупреди за евентуален руски саботаж в газохранилището в Чирен

Увеличаването на капацитета на хранилището се очаква да насърчи търговията и да подобри пазарната интеграция в Югоизточна Европа чрез стимулиране на конкуренцията и подобряване на ликвидността на газовите пазари в региона. Обектът е част от подадено проектно предложение за финансиране по програма “Механизъм за свързване на Европа”, за което има постигнато съгласие за съфинансиране и предстои подписване на грантово споразумение в размер на 78 млн. евро.

От отговора на министъра става ясно, че към момента се извършва актуализация на техническата спецификация за строеж “Газопровод, свързващ Чирен” със съществуващата газопреносна мрежа на “Булгартрансгаз” в района на с. Бутан. Изготвя се и прогнозен паричен поток, както и нова концепция за начин на плащане към изпълнителите по трите инфраструктурни обекта. От министерството подготвят нова обществена поръчка съобразно изискванията на ЗОП.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес