Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разказ за Ива Николова - от уважение през съчувствие до презрение

14 август 2020, 09:46 часа • 70101 прочитания

"Запознах се с Ива Николова преди шест години, на едно тържество на "Галерия", която по онова време беше една от малкото опозиционни на ГЕРБ медии. Седях до нея и разговаряхме цяла вечер за политика, и няма да си кривя душата - изкарах си страшно забавно. Тя е интересен и увлекателен събеседник, и определено беше журналист с перо.

Вероятно заради тези първи лични впечатления, както и защото Ива Николова е блестящ преводач от руски език - “черешката” на преводаческото ѝ дело е поезията на Пушкин, никога не съм я съдила за последващите ѝ изяви в ПИК.

Нещо повече, съчувствах ѝ, защото ясно си давах сметка, че ГЕРБ я унищожиха като журналист. Откакто Томислав Дончев спечели делото срещу нея за рекордните 40 000 лева (на никой друг журналист съдът в България не е присъждал такава рекордна сума), аз знаех, че Ива Николова е хваната в капана на този ужасяващ дълг", пише журналистката Юлия Ал-Хаким във Фейсбук.

"Очевидно е, че изборът ѝ да работи в ПИК и да прави всичко онова, което я превърна в обект на публично презрение в последните години, е продиктуван именно от безизходната ситуация, в която беше поставена от заместник-председателя на ГЕРБ. Живеем във времена, в които е достатъчно трудно да оцелееш като журналист и без на главата да ти виси такъв огромен дълг. В това отношение Ива Николова винаги е имала моето съчувствие.

Спрях да изпитвам съчувствие и разбиране към нея в момента, в който тя защити публикуването на порно снимките на приятелката на Борислав Игнатов. Тя оправда ПИК с довода, че правейки снимките публично достояние, те са освободили Борислав Игнатов от бъдещи шантажи. И имаше наглостта да цитира Библията - “истината ще ни направи свободни”.

Това беше моментът, в който от жертва, Ива Николова се превърна в насилник. Насилник на други жени. На жени, които с нищо не са заслужили подобно публично унижение. В журналистиката има граници, както и в политиката, които никога не се прекрачват. Да използваш подобни материали с цел да обезвредиш политически опонент, е недопустимо деяние. Да, снимките вече са били качени из разни сайтове, но никога нямаше да получат такава сила, ако не бяха качени в ПИК.

От момента, в който Ива Николова защити публичния линч над младата жена, тя вече няма право да се нарича журналист. Бих добавила също, че като човек и като жена има да плаща голям грях, а как ще стане това, не е моя работа. Подозирам, че акцията с яйцата ще бъде най-малкият ѝ проблем", пише още Юлия Ал-Хаким.

Припомняме, че вчера Ива Николова беше уцелена с домат от протестиращи, които скандираха "мисирка" по неин адрес.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес