Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рапаните в Черно море стават все по-малки, запасите на черна мида намаляват

27 март 2014, 11:24 часа • 55480 прочитания

Наблюдава се издребняване на размерите на рапаните в Черно море. Това каза зам.-директорът на Института по рибни ресурси гл. ас. д-р Елица Петрова. Специалистът допълни, че през 2013 година Институтът по рибни ресурси на база сключен договор с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, е извършил изследване върху популацията на черната мида и рапаните, съобщи агенция Фокус.

Тя уточни, че са два мекотелни вида важни за икономиката на България. В рамките на проекта са били извършени трални дейности с научноизследователска цел в зони представителни за българската акватория на Черно море, с оглед сравняване на резултатите от предходни изследвания на Института по същата тема. „Ако трябва да говоря за конкретни резултатите, трябва да започна оттам, че наблюдавахме изключително намален запас от черна мида, за разлика от изследванията от 2005 г.

Тогава беше налице тяхното възстановяване спрямо 70-те години”, каза още д-р Петрова. Тя допълни, че по отношение на рапаните най-голям запас се е наблюдавал в района на Бяла и Галата, но през последните години поради преулова им, се наблюдава издребняване на размерите им. В обобщено заключение тя заяви, че равновесието между рапана и черната мида, както и другите дънни организми е силно нарушено. Равновесието пък може да бъде възстановено чрез ефективен улов на рапани в определените зони при сега действащото законодателство на Закона за рибарство и аквакултури. „Тук искам да отбележа, че дънното тралене с бийм трал в Черно море е разрешено с промяна в закона през 2012 година.

За съжаление това оказва отрицателно въздействие върху популацията на черна мида и другите дънни организми. Затова казах, че според сега действащото законодателство е необходим ефективен контрол, защото този бийм трал въпреки наличието на ски, с които е снабден, поради голямата си тежина потъва в грунда, поради което разкъсва другите от черна мида и част от тях умират, както и някои дънни видове”, каза още д-р Елица Петрова.

Тя посочи, че при този процес на практика се разравя наново дъното. „Считаме, че постигането на положителни резултати при сега действащото законодателство е възможно единствено чрез прилагане на ефективен контрол от страна на контролиращите органи”, каза в заключение зам.-директорът на ИРР.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес