Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев за акад. Антон Дончев: Отстояваше духовните устои на българщината

20 октомври 2022, 12:19 часа • 1202 прочитания

Президентът Румен Радев изразява съболезнования на семейството и близките на акад. Антон Дончев по повод кончината на големия български писател и общественик, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Магьосник на словото, рицар на книгата, пазител на мъдростта - академик Дончев присъстваше в нашия свят със собствената светлина на ерудит, писател и общественик", посочва президентът в съболезнователен адрес.

Държавният глава отбелязва, че Антон Дончев е роден в Царство България, живял е в епохите на авторитаризма и демокрацията, но остава верен на себе си, възпявайки величието на българския дух, проповядвайки непобедимостта на вярата във времето.

„Отечеството ни се разделя със светла личност, чийто поетичен свят е пример за постоянство в отстояването на духовните устои на българщината. Личните ни срещи и оказаното ми доверие от негова страна ще бъдат вдъхновяващ аргумент да продължа да защитавам достойнството на България“, посочва още държавният глава.

"Отиде си един не само талантлив писател, голям творец и интелектуалец, но и и един от последните истински мъдреци на нашето общество", така коментира кончината на акад. Антон Дончев вицепрезидентът Илияна Йотова.

ОЩЕ: Почина авторът на романа „Време разделно“

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес