Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радан Кънев отнася въпроса с концесията на "Лукойл" за "Росенец" до Европейската комисия

13 октомври 2022, 20:47 часа • 2545 прочитания

Още днес изпращам въпрос до Европейската комисия за непрозрачното продължаване на концесията на "Лукойл" за пристанище "Росенец". Това обяви на профила си във Facebook евродепутатът Радан Кънев.

Като пример за ефективността на подобна мярка той представя отговор на питане относно опита за забавяне на завършването на Интерконектора Гърция-България, благодарение на който, по думите му цената на газа у нас пада два пъти с по 30%, без грам внос от Газпром.

В документа пише, че Еврокомисията не разполага с информация за забавяне на проекта поради умишлено възпрепятстване, като уточнява, че е имало закъснения при изграждане на газопровода и последващото получаване на някои одобрения, необходими за експлоатацията му. "Всяко умишлено възпрепятстване може да се счита за престъпление срещу финансовите интереси на ЕС, което потенциално би могло да попадне в сферата на компетентност на Европейската прокуратура", пише в отговора, подписан от комисаря по енергетиката Кадри Симсон.

"В превод от “Брюкселски жаргон” - Комисията вероятно е упражнила натиск и заплаха със съдебно преследване за всеки опит за възпрепятстване. Въпросите до ЕК всъщност са мощен и ефективен инструмент за парламентарен контрол, особено важен в нашата политическа криза, в която редовен парламент и отчетна власт просто няма", категоричен е той на профила си във Facebook. 

Повод за запитването от Радан Кънев е решението на служебното правителство да продължи концесията на "Лукойл" за пристанище "Росенец" до 30.07.2046 година. Тези действия предизвикваха коментари, защото поставят въпроса дали ЕС ни даде инструмент да се освободим от значителна част от руското влияние, прокарвано в енергетиката ни чрез "Лукойл", от който поредното служебно правителство на Румен Радев не се възползва.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес