Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин убива руската култура и дух (ВИДЕО)

28 октомври 2024, 07:35 часа • 135 прочитания

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Място за мислене“ д-р Деян Кюранов разговаря с писателя Георги Тенев за щетите, които агресията на Русия в Украйна нанася на руската култура и нейното разпространение по света. Освен писател Георги Тенев е сценарист, режисьор и продуцент. Последните негови книги са „Балканския ритуал“ и „Резиденцията“.

Книгата „Мои“ (има се предвид моите руски класически писатели, б.р.), която предстои да излезе на български следващата година, преводът на която е на Деян Кюранов, е написана от Михаил Шишкин, който според Георги Тенев е съвременен жив класик, един от най-признатите авторитетни автори на руски език, който живее в емиграция. Гостът споделя, че тази книга може да се нарече христоматия на класическата руска литература, сравнявайки я със значението, което имат за българската култура „Строители на съвременна България“ на Симеон Радев и „Задочни репортажи“ на Георги Марков. Още: Надпис върху руските снаряди от бомбардировките на Варна 1915 г: "Ние се бием за свободата и обединението на малките народи" (ВИДЕО)

„Михаил Шишкин е един от малцината руснаци, за които русия е в центъра на света и които не смятат, че поради това тя може да прави каквото си иска, не смятат, че поради това тя е добра. Напротив, сегашната русия, а и в много свои аватари в миналото, е била средоточие на злото на света.“ казва Деян Кюранов, автор на превода на „Мои“ и това е причината, която го е подтикнала към нейния превод. „Това е човек, който си дава сметка за това състояние на нещата и го казва. Когато той пише за тези носители на дух, аз бих казал - за руснаците - писатели и поети, вносители на духа в русия от Запад, на свобода и на зачитане на достойнството, като пише за тях, той пише именно от тази гледна точка. Те се опитват да внасят този дух там, където не му се радва нито властта, нито народа.“

„Книгата ще бъде много интересно четиво за хора с полярни мнения в момента, спрямо актуално случващото се, защото ние знаем, че у нас има поляризация на мненията, и то в различни, не само в два полюса. Струва ми се, че тази книга е изключително интересно четиво за всички, защото тя не е едностранчива и защото тя е стъпила първо, върху едно страхотно познаване на фактите на тази класическа руска литература, второ - на страхотно разбиране като на човек, който е част от тази литература и на нивото на тези, смело може да го кажем, като писател и трето - това е написано на изключително достъпен език, в смисъл, всичко е пълно с образи, с истории, с конкретност, а не с някаква литературна теория“, споделя мнението си Георги Тенев. Още: Весислава Танчева: Гражданите трябва да се политизират, а не „партизират“ (ВИДЕО)

Целият разговор на д-р Деян Кюранов с Георги Тенев можете да гледате във видеото. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес