Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Публиката избра своя фаворит в хакатона "Отвъд границите: Разбиване на стереотипи, изграждане на мостове"

27 юни 2023, 14:50 часа • 618 прочитания

На 23 юни видяхме резултатите от работата на отборите от хакатона „Отвъд границите: разбиване на стереотипи, изграждане на мостове“, финансиран от ВКБООН и организиран от Асоциация за развитие на София.

Отборите, които извоюваха първите четири места в състезанието, представиха прогреса по техните проекти. Преди няколко седмици те споделиха своите идеи на експертното жури, което оцени проектите им и отреди на всеки един тим място в състезанието и парична награда, с която да осъществи проекта си.

Днес „Магьосници за един по-доб ър свят“, „Pupe6”, “Fight Club EG” и „Граждани на единен свят” отново се събраха в SofiaLab и споделиха пред журито и останалите участници за своя прогрес в изпълнението на проектите им.

Днешното събитие стартира с публична дискусия с Бистра Иванова от Multi Kulti Collective на теми, свързани с речта на омразата и публичните нагласи спрямо бежанците и мигрантите. Тя разказа на присъстващите за дейността на организацията, различни статистически данни, свързани с бежанците и мигрантите в България и Европа, интеграцията на граждани на трети страни като национална комптентност и др.

Първи представиха прогреса по своя проект отбор „Граждани за единен свят“, които за последните няколко седмици успяха да осъществят партньорства с множество организации и компании, сред които и Arms Wide Open, чийто офис отборът посети, за да се срещне с деца бежанци.

От отбора споделиха, че са подготвили и изложба, показваща живота на онези хора, които определяме като бежанци и мигранти.

Втори бяха отбор Pupe6 с техния проект за приложението Connectify, които показаха прогреса на уебсайта, който създават, както и информационните материали, подготвени в рамките на проекта.

Отбор „Fight Club EG“ представи проекта „Зад завесата“ и интервютата, които те са направили с бежанци и мигранти и превели на няколко различни езика. Те разказаха и за отбелязването на Деня на бежанеца и напредъка им в развитието на уебсайт и социални мрежи на инициативата.

Последни представиха своята инициатива отбор „Магьосници за един по-добър свят“ от 37. СУ „Райна Княгиня“, които разказаха за училищния конкурс за рисунка под надслов „Една история – много пътища“, както и за краткия филм, който са осъществили заедно с ученици, учители и деца бежанци.

Последва гласуване, в рамките на което публиката имаше възможност да избере своя любим отбор, който да спечели специална награда. От общо 266 гласували, 53% подкрепиха отбор „Граждани на единен свят“, които спечелиха наградата на публиката – 1000 лв.

Всички отбори продължават своята работа по осъществяване на своите кампании.

Хакатонът „Отвъд границите: разбиване на стереотипи, изграждане на мостове“ е финансиран от ВКБООН и организиран от Асоциация за развитие на София по проект „Подкрепа за развитието на политики за интеграция и услуги за бежанци в София.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес