Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Психолог: Имаме ли очакване за нещо неприятно на петък 13-ти, то вероятно ще ни се случи

13 май 2022, 17:31 часа • 5007 прочитания

Днес е първият петък 13-ти за 2022 г. Той е и единствен за годината. Защо ни е страх от фаталната дата и въобще от суеверията? Какви са съветите на психолозите? На тези въпроси от Actualno.com потърсихме отговорите с доц. д-р Диана Бакалова от Департамента по психология на ИИНЧ-БАН.

Психологът обясни, че страхът от датата петък 13-ти и въобще от суеверията, зависи от това колко са суеверни хората. "До голяма степен това зависи от образованието на човека и от социалната среда. Колкото по-образован е един човек, толкова по-малко трябва да се осланя на суеверия", каза тя.

По думите й, когато феномен може да бъде обяснен с научни доказателства, той вече не е загадка. „Суеверията са там, където са загадките и мистериите и нещата, които не могат да бъдат обяснени с някакви научни закони", добави още доц. Бакалова.

Тя обясни, че суеверията действат на принципа на самоосъществяващото се пророчество. "Той гласи, че когато един човек се държи спрямо очакванията за последствията от поведението си, то очакванията му се сбъдват. Когато ние сме с нагласата, че на петък 13-ти, ще ни се случи нещо неприятно или необичайно, то много вероятно е то да се случи, тъй като се държим по начин, който предопределя това случване", обясни психологът.

Тя даде пример с хората, които са се провалили на определена дата, било на изпит, спортно състезание, презентация или на тази дата им е имало загуба в живота им. "Това не важи само за петък 13-ти. В такъв случай препоръчваме на хората именно на тези дати да си организират някакви положителни преживявания и събития, които да оборят схващанията им. Целта е да разберат, че всъщност тези дати не са толкова фатални, колкото ги възприемат", обясни доц. Бакалова.

Кои са най-разпространените митове за петък 13-ти? Четете ТУК. 

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес