Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проверка на институциите в дома за деца в Габрово е установила редица нарушения

09 февруари 2018, 12:53 часа • 1262 прочитания

В центъра за деца и младежи с увреждания "Хризантема" в Габрово е извършена проверка от Испектората към Агенцията за социално подпомагане и Държавната агенция за закрила на дететето, която е установила редица нарушения.

Това заяви по време на днешния парламентарен контрол социалният министър Бисер Петков.

Според проверяващите органи служителите използват неподходящи методи в отношенията си към децата, съществува негативен микроклимат заради междуличностни конфликти, а персоналът е обучаван, но се нуждае от надграждащо обучение. Също така са налице и занижен контрол, както и неспазване на установените процедури.

Министърът потвърди, че пслучай на посегателство е от 2016 г.

След проверката е дадено задължително предписание с 6 препоръки, а на кмета на Габрово е предложено да наложи наказание на двама общински служители.

ДАЗД продължава с наблюдението си в дома, подчерта Петков. Според него ръководителят на центъра не е предприел съответните и навременните мерки, за да предотврати нередностите. Също така няма вписвани жалби и оплаквания в специалната за тази цел.

Петков допълни, че в системата съществува действащ механизъм за сигнализиране за институциите за грижа за деца.

"Процесът на деинстутионализация продължава. С неправителствените организации са набелязани мерки за превенция на насилието срещу деца. С тези усилия ще успеем да повишим качеството на грижата", заяви той.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес