Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протестиращите са пред президентството

17 февруари 2013, 16:01 часа • 9068 прочитания

Протестиращите се преместиха пред президентството в София, където продължиха гражданското си неподчинение, предаде БГНЕС.

До нови сблъсъци с полицията не се стигна, след като служителите на реда се наредиха в плътни редици пред фонтана на площад "Независимост". Около 300-те полицаи станаха отново обект на скандиранията на протестиращите, като бяха хвърлени и бутилки. Протестиращите отправиха своите искания и към президента да се намеси при решаването на проблема с монополите. Някои от протестиращите за пореден път отправиха искания за оставка на премиера.

Хилядите разгневени протестиращи в София насочиха по-рано днес яда си към служителите на реда, като по полицейските линии започнаха да валят яйца и малки камъни. Към полицията се понесоха възгласи "Пазите престъпници". Протестиращите започнаха да блъскат една от колите на Жандармерията в опит да я преобърнат. Пред сградата на ЧЕЗ продължаваха да идват все повече полицаи и напрежението между тях и активистите видимо ескалира. Органите на реда започнаха да разпръскват със сила протестиращите, използвайки щитовете си. Вече има и десетки задържани сред недоволните граждани.

Протестът на десетки хиляди недоволни софиянци, който прерасна в гражданско неподчинение, тръгна от пл. "Орлов мост" по посока централата на ЧЕЗ на ул. "Г. С. Раковски". Някои от първите протестиращи, пристигнали пред сградата на ЧЕЗ, отправиха провокация към наредилите се пред входа на сградата жандармеристи с възгласи "Еничери" и "ЧЕЗ ли ви плаща да ги пазите?" За момента служителите на реда запазват спокойствие и не отговарят на провокациите на недоволните граждани.

В другия на активен град в протестите – Варна, протестиращите блокираха движението по автомагистрала „Хемус” и в двете посоки, съобщи БЛИЦ. В района на кръстовището на „Елпром“ има стотици протестиращи – една част се намират пред търговския център, в който се помещават офиси на електроразпределителното дружество, другата част са спрели движението по магистралата.

На мястото, където е блокирана магистралата, под звуците на тъпан и гайда, се извиваха хора.

В момента хилядното множество се отравя към сградата на община Варна. Друга част от протестиращите също по-рано се насочи към изхода на Варна, където се намират и офисите на електроразпределителното дружество, обслужващо региона на Североизточна България. Те се движат по бул. „Владислав Варненчик”.

Демонстранти във Варна запалиха стилизиран ковчег на площада пред общината. С този акт протестът във Варна почти завърши. На площада се събраха няколкостотин протестиращи, които се разбраха утре в 18.00 часа да подновят протеста на същото място. Преди това те блокираха отново кръстовището на булевардите „Сливница” и „Мария Луиза” пред общината и създадоха хаос в движението.

Заради продължаващите вече четири часа протестни действия и движенията на групите протестиращи в различни посоки във Варна е настъпил транспортен хаос. Очаква се в близките часове движението да бъде възстановено.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес