Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прошков: Искам да слушам историите на успели хора, а не на ченгета

26 април 2013, 21:26 часа • 5325 прочитания

Писна ми 23 години да слушам историите на разни ченгета, а да не чуя историята на успелите хора. Не може вместо свобода, отговорност и справедливост да има страх, мракобесие и ченгеджийство. Това каза Прошко Прошков, кандидат-депутат от листите на Движение "България на гражданите" (ДБГ), цитиран от БГНЕС.

Мрачните думи на Прошков бяха в контраст с позитивното настроение на десетките симпатизанти на партията, събрали се на организиран от ДБГ концерт в столичния парк "Заимов", в който участие взеха рок легендата Стенли, Остава и Ваня Щерева.

Освен музиката от ДБГ се погрижиха по всевъзможни начини да забавляват своите симпатизанти, показвайки им трагикомичната страна на политическата реалност след управлението на ГЕРБ. Пред сцената бяха подредени няколко кегли с надписи "ГЕРБ", "БСП", "Олигархия" и "Държавна сигурност", които посетителите можеха да се опитат да разбият собственоръчно. Междувременно младежи с тениски с надпис "Бистришки тигър" показваха невероятни трикове с футболни топки.

Но доброволците на партията се постараха и да припомнят за далеч по-плашещите прегрешения на бившите управляващи. Сред тълпата се разхождаха младежи с черни маски и табелки "ГЕРБ" и "БСП", разнасящи чували с изборен вот. До една от шатрите бяха струпани и предмети, символизиращи управлението на ГЕРБ като празни хладилник и портфейл, купчина жълти стотинки за заплата и футболна топка с надпис "С тази топка Борисов играеше футбол докато течаха протестите".

От сцената Прошков припомни на събралите се граждани, че преди днес се отбелязват 27 г. от взрива в ядрената централа в Чернобил. "Тогава никой не ни казваше в продължение на много дни да се пазим, да си гледаме здравето, да внимаваме. Никой, защото комунистите бяха готови да пожертват хиляди хора, но не и да кажат истината. Това, което се излива в момента над страната ни е друг тип радиационен дъжд, който не го виждаме и усещаме", заяви политикът.

Но този път по-важно от всичко, от доброто ни настроение, от самата кампания, е всички граждани в тази държава да не оставим мълчанието и страха да ни завладеят, продължи кандидат-депутатът. "Защото това, което гръмна тези дни е причината да живеем по този начин. Причината не е само високата цена на тока или политическия тарикатлък, картелирането, това бяха само симптоми на една голяма болест", смята Прошков.

Той каза още: "Има ли някой, който вярва, че типове, седнали в някаква стаичка, пушещи пури и договарящи по най-брутален начин престъпления със съдебната система, има ли някой съмнение, че тези типове не могат да докарат нито спокойствие, нито възможност за работа, нито възможност за реализация. Има ли някой, който смята, че тези хора могат да задържат мен и по-младите от мен в тази страна. Те на това може би разчитат, но ние сме тук и сме по-силни".

Според Прошков България има нужда от истинска, автентична десница, която да отстоява три прости неща – свобода, справедливост, отговорност. Ние от ДБГ казахме, че се основаваме в името на кауза да върнем нормалното, да върнем възможността, припомни той. По неговите думи държавата трябва да спре да бъде мащеха, да свали тези клещи от гърлото ни, да създаде условия за това успелият, предприемчивият, образованият, смисленият, да върви напред.

Ние сме нормални хора, неслучайно избрахме това като лозунг на нашата кампания, каза още кандидат-депутатът. "Политиката, която в ръцете на умели и добронамерени хора е изкуство, те я превърнаха в блато. И в това блато най-силното нещо, което можеш да имаш, и воля, и вътрешна сила, идва от нормалността ти", заяви той. Ние няма да подслушваме, а ще се вслушваме, няма да плашим никого, а ще стимулираме, няма да сме най-добрите, а ще сме просто нормалните, обеща Прошков.

Нагоре и напред може да ни изведе само нормалното, каза лидерът на ДБГ Меглена Кунева. "Нормалното означава да се съберем, да си стиснем ръцете, да се погледнем в очите с онази разпознаваема искрица на надежда. Днес е годишнина от Чернобил и един от нашите членове каза, че тази радиация, която излъчват скандалите ще ни мъчи още дълго време. Но най-добрата противоотрова е да се съберем, и да кажем, че можем да обърнем вълната", заяви тя.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес