Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пропадна нов път в Асеновград, реакция от общината няма (СНИМКИ)

13 юни 2019, 11:16 часа • 10140 прочитания

Пътна отсечка, изцяло ремонтирана преди около три години, вече е почти пропаднала, алармират читатели на Actualno.com. Жители на квартал "Горни Воден" в Асеновград се притесняват, че улица "Гергана" с всеки изминал ден става негодна за ползване и всеки момент може да се случи инцидент.

"Вярно е, че валя обилен и пороен дъжд, но пътят е нов. И може би, ако по този участък премине един камион, улицата ще пропадне", обясняват хората. Гражданите са решени да събират подписи и да внесат в общината протестната си подписка, адресирана до кмета на Асеновград доктор Емил Караиванов. "Този път го чакахме много време и сега няколко години след основен ремонт да е по-зле от преди - малко е несериозно!", категорични са гражданите, припомняйки как ходеха на работа и училище с ботуши заради калта по време на ремонтните дейности.

Жители на квартала са съобщили за проблема и до самата администрация, но вече близо две седмици реакция няма. В отговор от градската управа, вместо да извършат проверка на място, направо им посочили, че информацията, с която хората разполагат е нова и било сигнализирано само за надигната шахта. Според живеещите на и в близост до разломената улица обаче под асфалта е влязла вода и постепенно са се образували неравности, наподобяващи вълни.

Справка в сайта на община Асеновград припомни, че изпълнителят на проекта е пловдивската фирма "Илва-ХГ" ООД. Според сключения през 2016 г. договор парите, похарчени за частта по асфалтирането от ремонта, са в размер на близо 95 000 лева. Договорните отношения са с наименование "Проектиране и изграждане на ул. "Гергана", кв. "Горни Воден", в участъка от ул. "Волга" до ул. "Напредък". Не става ясно засега дали пътят все още е в гаранционен срок, кога и за чия сметка ще бъдат поправени щетите.

Но според "Наредба №2 от 31.07.2013 г. за въвеждане в експлоатация на строежите в Република България и минмални гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти" - чл.20, ал.4. т.8. "за автомагистралите гаранционният срок е пет години, републиканските пътища от I, II, III клас - три години, при основни ремонти и рехабилитация - две години; за останалите пътища и улиците - две години, а при основни ремонти - една година.

"Не може на нов път да сложат 2 сантиметра асфалт. Трябваше да помислят и да се предвиди, че наклонът на улицата е голям и е нормално да се случи точно това", обясняват разгневени горноводенци, като поясняват в заключение, че този път се ползва като главен и е със сериозна натовареност.

Улица „Гергана“ в квартал „Горни Воден“ бе заложена като обект в Инвестиционната програма на Асеновград за 2015 г. Тогава бе планирано изграждане на канализация, баластриране и частично асфалтиране. Ремонтът бе извършен в два етапа, като общата сума, отделена за цялостното реализиране на проекта, бе в размер на около 183 000 лева.

По въпроса дали и кога ще бъдат предприети мерки, преди да се е стигнало до инцидент и за чия сметка ще бъде извършен ремонт на ремонтирания участък, към момента от община Асеновград мълчат.

Теодора Димитрова
Теодора Димитрова Отговорен редактор
Новините днес