Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокурорите от ВСС пак отложиха назначаването на съдия, който да разследва Сарафов

19 юли 2023, 14:40 часа • 1361 прочитания

Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) за втори път отложи назначаване на съдия, който да разследва главния прокурор - част от новия механизъм за раздледване на обвинител номер едно.

Решението беше взето с единодушие - 9 гласа "за" и нито един "против" - на днешното заседание на колегията.

Защо прокурорите отложиха избора?

Предложението за отлагане беше на Огнян Дамянов. Той каза, че Прокурорската колегия не може да назначи случайно избраната от системата Даниела Талева, защото "тя е избрана да разследва заместник на главния прокурор, а не главния прокурор".

Прокурорската колегия на ВСС отложи разглеждането на настоящата точка за следващо заседание и реши протоколът от днешното да бъде изпратен към председателя на Народното събрание и към министъра на правосъдието.

Припомняме, че Талева беше избрана този месец сред общо 22-ма съдии, дали съгласието си да разследват главния прокурор.

Реакцията на министъра

Преди дни правосъдният министър Атанас Славов заплаши със съд прокурорите, ако не назначат разследващ и.д. главен прокурор Борислав Сарафов.

"Назначението на съдия, който да стане специален разследващ прокурор, е част от накателния процес. Чувам, че се прави аналогия със спряното производство за назначение на главен прокурор", каза той.

"Ако не се осъществи избор, ще бъда принуден да оспоря това решение по съдебен ред. Притеснително е, че подобни действия на Прокурорската колегия могат да поставят под съмнение самия механизъм, който бе одобрен и от Европейската комисия", заяви Славов пред БНТ.

ОЩЕ: Атанас Славов: И Прокурорската колегия, и правосъдният министър да имат право да номинират главен прокурор

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес