Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата извади свидетелски показания за водната криза в Перник

14 януари 2020, 19:15 часа • 2949 прочитания

Поради засиления обществен интерес прокуратурата извади свидетелски показания и графици за подаваната вода от лятото до началото на водната криза в Перник.

От показанията на Илияна Тодорова, директор на дирекция „Управление на водите” в екоминистерството, става ясно, че за целия период, в който е работила в Министерството на околната среда, Нено Димов никога не е връщал документи, засягащи отпускането на вода.

А в годишния график за 2019 изрично било записано, че е възможно да се стигне до криза в края на декември, за което е предупредил и бившият ръководител на ВиК Перник Иван Витанов.

От справка на ВиК Перник става ясно, че само за 17 дни преди водната криза от язовира са били подадени близо 1,4 милиона кубични метра вода към града и предприятията. За сравнение това би трябвало да е годишното потребление на „Стомана Индъстри” и ТЕЦ-Перник. Министърът на околната среда Нено Димов всеки месец е утвърждавал график, според който 280 хил. куб. метра вода отиват за “Стомана индъстри” и 80 хил. - за “Топлофикация - Перник” - общо над 7 млн. куб. метра вода за годината.

В писмо от месец септември екоминистърът Нено Димов пише, че няма проблеми с нивото на язовир „Студена”, въпреки че управителят на ВиК-Перник Иван Витанов е предупреждавал на всички нива, че има проблем. Това се казва в свидетелските показания на Витанов.

Максималният обем вода в "Студена" е 25 200 000 куб. метра. Според справката на ВиК към 8,30 ч на 18 ноември 2019 г. водата била едва 4 802 500 куб. метра, а притокът едва 27 литра в секунда (л/с). Това е денят, в който влезе в сила режимът на водата. Общият разход обаче е впечатляващ - 860 л/с, а загубите - 77 л/с. Не по-малко тревожно е състоянието на язовира към 1 ноември 2019 година. Тогава наличният обем бил 6 121 500 куб. метра, а притокът - 33 л/с. Общият разход - за битови и промишлени нужди, много пъти в повече - 788 л/с, а загубите - 73 л/с.

"Министър Нено Димов никога не е връщал за корекции някой от предложените проектографици. Викал ме е единствено за 4 язовира - "Пчелина", "Тича", "Жребчево" и "Копринка", за да му дам допълнително информация за ресурса в тях. Не зная защо не ме е търсил и не сме водили разговори за яз. "Студена" до септември 2019 година", заявила Илияна Тодорова в показанията си.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес