Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Продължават да измират хиляди пчели в селата заради отрови

16 май 2020, 19:00 часа • 10733 прочитания

Продължават да измират пчели в селата Татари, Петокладенци, Стежерово, Бужурлук и Трудовец. Това съобщиха на Фейсбук страницата си от Let It Bees. Оттам твърдят, че са били отровени при пръскани срещу насекоми от земеделски кооперации. 

Във вторник десетки хиляди пчели за поредна година загинаха след пръскане с инсектициди в региона на Плевен в селата Новачене, Санадиново, Въбел, Драгаш, Любеново, Долни Вит, Милковица, съобщи АгроКлуб.

Ден по-късно пчелари от региона поискаха строги санкции за земеделците, които пръскат нерегламентирано - а именно спиране на субсидиите по директните плащания на площ.

Земеделският министър Десислава Танева коментира темата така: "Опитвали сме се да наложим регулация за спиране на субсидии на земеделци, но не сме успявали в тези опити, защото основният пакет директни плащания - близо 800 млн. евро годишно за земя в добро земеделско състояние - се разпределят по европейска регулаторна рамка".

По информация на министъра, тази година сигналите за нерегламентирани пръскания с ПРЗ, които са довели до загуби на пчелни семейства са 3 пъти по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

По-рано тази седмица от Министерството съобщиха пред АгроКлуб, че от началото на годината до момента в страната са постъпили 8 сигнала за подмор на пчели, за които са извършени проверки на място - от районите на Бургас, Варна, Добрич, Плевен и Русе.

Според информацията, до настоящия момент има съставени 3 акта на земеделски стопани за установени нарушения по Закона за пчеларството, като 2 акта са съставени по чл. 32 за третиране на посеви извън часовия диапазон, определен в Наредба № 13/2016 за мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и за неспазена процедура за уведомяване на пчеларите за извършеното третиране. Един акт е съставен по чл. 33 от Закона за пчеларството за третиране на рапица във фаза цъфтеж. Размерът на глобата на нарушителите, които са юридически лица е 8000 лв, а за физическо лице е 4000 лв.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес