Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Продължава издирването на затрупаните миньори

17 юли 2013, 06:59 часа • 6790 прочитания

Към 5 ч. тази сутрин продължаваше издирването на двамата затрупани миньори от свлачището в рудник "Ораново" край Симитли, станало в 9,30 ч. вчера сутринта, предаде БГНЕС.

Спасители на смени вече 20 часа продължават издирването на 300 метра под земята на 35-годишния Иван Лазаров и 42-годишния Николай Михайлов.

Между 25 и 30 души работят в екип на смени за спасяването на затрупаните миньори, съобщи за Агенция „Фокус” директорът на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” главен инспектор Георги Пармаков.

Към тази сутрин е разчистено едва половината от 45-метровото свлачище от кал и камъни, което уби двама миньори. След обяд вчера бяха извадени телата на 40-годишния Асен Стойнев и 45-годишния Христо Младенов.

Цяла нощ се провеждаха спасителните дейности за изваждането на двамата затрупани миньори при инцидента вчера в рудник "Ораново". Акцията продължава и в момента. Това заяви за Агенция "Фокус" кметът на обшина Симитли Апостол Апостолов. На мястото не е спирала работата на спасителните екипи, но двамата миньори все още остават под земята. "Засега няма никаква нова информация, работата по издирването на двамата миньори продължава", заяви още Апостолов.

На място дежури реанимобил и лекарски екип, които ще останат до приключване на спасителните работи. Спасителните действия няма да спрат докато не се открият останалите миньори.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пристигна на мястото, а очакваме скоро да дойде и министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. Това заяви към 08:00 часа областният управител на Благоевград Муса Плаев.

Всичко, което се очаква от държавата за съдействие, ще бъде осигурено, съдействат всички екипи на Пожарната и на полицията. Но няма нужда от нищо друго освен от специализирани екипи и те са на лице - това са минните бобовдолски екипи. Телата на дамата загинали миньори бяха разпознати и оттук нататък Съдебна медицина предполагам, че си е свършила работата. Предполагам, че ще има и обезщетения за семействата им, каза Муса Палев.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес