Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Процедури бавят забраната за стари коли в центъра на София

16 септември 2022, 23:20 часа • 3880 прочитания

Процедури бавят въвеждането на забраната за старите коли в центъра на София и за печките на дърва и въглища. Новите ограничения са заложени в наредбата за въвеждане на нискоемисионни зони в София за втори път бе отложена вчера, въпреки че тя трябва да влезе в сила още от 1 декември, припомня 24 часа.

От тази дата автомобилите без екологична категория да нямат право да се движат в т.нар малък ринг, предвижда тя. Става въпрос за карето между бул. “Васил Левски”, бул. “Патриарх Евтимий”, бул. “Ген. Скобелев”, ул. “Опълченска” и бул. “Сливница”. Това обаче не се отнася за живущите в района, инвалиди и градския транспорт, а целта е да се намали замърсяването на въздуха в столицата през зимата.

Още преди лятната ваканция на съветниците те трябваше да приемат наредбата. Тогава тя обаче успя да ги скара и в крайна сметка отпадна от дневния ред въпреки настояването на председателя на СОС Георги Георгиев и кмета Йорданка Фандъкова да бъда приета или поне обсъдена.

Забраняват старите коли в центъра на София?

Някои от съветниците тогава сметнаха, че са нужни промени в текста и че той не е готов за приемане в този вид. Затова наредбата отпадна въпреки всички прегласувания и залегна в първото заседание на съветниците през септември, което се проведе в петък. Преди това обаче бе поместена в дневния ред на комисиите по транспорт и местно самоуправление.

Заради почивката на съветниците все още не са постъпили новите предложения към наредбата и текстът остава непроменен. Затова той отпадна от заседанията на трите комисии преди първата есенна сесия на общинския съвет.

Новите предложения сега трябва да се отправят в писмен вид до транспортната комисия и да бъдат гласувани през следващата седмица. Комисията по местно самоуправление ще одобри промените в текста след това и чак тогава наредбата ще може да влезе за обсъждане от големия съвет.

В петък общинарите в София решиха да оставят безплатен градския транспорт за бежанците от Украйна. Такова решение бе взето за срок от три месеца в началото на войната, а после беше удължен с още четири месеца. Крайната дата обаче е през октомври, затова сега СОС прие той да остане безплатен до края на военните действия в Украйна. За целта бежанците трябва да покажат паспорт или регистрационна карта с личен номер на чужденец.

Безвъзмездно остава и ползването на общинския имот на ул. “Царибродска”, където се намира хуманитарният център за бягащи от войната. Той се ползва от организацията “Мати Украйна” и на място се раздават храна, дрехи, одеяла и се предлага помощ.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес