Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Природен парк "Рилски манастир" стана на 23 години

26 юни 2023, 14:46 часа • 1291 прочитания

Природен парк "Рилски манастир" отбеляза 23 години от създаването си, самото честване минало при голям интерес, каза за БНР директорът на звеното инж. Димитър Григоров. И това лято ще се осъществява контрол по спазване на реда и условята за посещения по обектите на територията на парка, особено за спазването на противопожарните изисквания.

Създаването и обявяването на природен парк "Рилски манастир" става през юни 2000 година. Целта е да се запази и поддържа биологичното разнообразие на екосистемите, както и обекти от неживата природа със световно значение за науката и културата. Дотогава тази територия е била в границите на Национален парк "Рила". Природният парк обхваща горното течение на река Рилска и цялата река Илийна, с обща площ 25 253, 2 ха, намиращи се изцяло в землището на Община Рила.

ОЩЕ: Природен парк "Рилски манастир" забрани паленето на открит огън

На територията на парка има 28 високопланински езера, 25 от които са ледникови, а останалите с предполагаем тектонски произход. Най-високо - 2445 мента, е разположено първото от Дяволските езера, а най-ниско е Сухото езеро - 1892 м. В парка се намира най-голямото високопланинско езеро на Балканския полуостров – Смрадливото езеро, с площ 212 дка и дълбочина 24 м. Природният парк е заобиколен от 36 върха с височина над 2000 метра. Освен с голямото биологично разнообразие и забележителния си релеф, Природен парк "Рилски манастир" е известен и с уникалното си културно-историческо наследство. На неговата територия се намира най-големият паметник на българското Възраждане – Рилският манастир, включен през 1983 година в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес