Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Приключват разкопките край Мурсалево

29 ноември 2014, 10:13 часа • 105310 прочитания

Приключва сезонът на разкопките, извършвани по трасето на Автомагистрала "Струма" край село Мурсалево, подновяват ги през април догодина.

Археологическият обект край кюстендилското село бе започнат през април тази година, срокът на проучванията бе 5 месеца, но поради значимостта му, бе удължен с още три-до края на месец ноември. По план разкопките край с. Мурсалево, община Кочериново, област Кюстендил, трябваше да приключат на 30 ноември.

"По предписание на експертна комисия на Министерството на културата и заповед на министъра, проучването се удължава с още три месеца-април, май и юни 2015 година. Което означава, че спасителното археологическо проучване ще продължи догодина, в края на юни обектът трябва да бъде отстъпен за строителите на ЛОТ-2 на АМ "Струма".

Селището е от неолитната епоха, от VI хилядолетие преди Христа.

"Продължаваме проучването на къщи, строени преди 8 хиляди години, вече сме на ниво окончателно очертаване на хоризонталния план на селището. Къщите в него са много добре запазени, със стени в суперструкция, с горели отпечатъци от вертикалните стълбове, които носят втория етаж и покривната конструкция. Открили сме интересен подвижен инвентар, керамични съдове и други дребни находки. Това неолитно селище е проучваното на най-голяма площ в Европа и с толкова добре запазени останки. Това е отличен шанс за страната ни да експонира на място поне тези, които могат да се запазят след построяването на АМ "Струма", каза пред БГНЕС доц. Крум Бъчваров ръководител секция "Праистория" към Националния археологически институт и музей към БАН.

Археологическият обект край Мурсалево е стар, първите сведения за него датират от 30-те години на XX век. Но истинските и задълбочени проучвания на селището, съществувало от началото на VI-то хилядолетие преди Христа или по времето на ранния неолит или новокаменната епоха, започнаха едва при строителството на ЛОТ-а от Дупница до Благоевград.

 Селището е основано от земеделци, идващи от Мала Азия и движещи се към Балканите и Европа, опитомили животните и обработвали земеделски култури.

През последните дни от работата на обекта се проучва близо два метра дълбок изкоп, по който ще бъдат положени тръбите за канализацията на Мурсалево. Тъй като той минава почти по източната граница на археологичния обект, каналът е прокопан от самите работници на обекта, за да не се унищожат евентуалните артефакти.

От началото на април досега са открити десетки находки, предимно статуетки на богинята-Майка, керамични съдове, копче, игла и сечива, те са уникални, а някои от тях - без аналог в света на археологията. Край извор, съществувал някога, е открита и златна апликация, носена най-вероятно на ухо.

 

Апликациите са носени някога не като украшения, а като белег на престиж. В изкопите личат керамични съдове на жителите на селището. То се е отличавало с невероятна за тази ранна епоха планировка, има дори централна улица, а някои от къщите, изграждани от плет и мазани с глина, били на два етажа. По неясни причини селището било опожарено от самите му обитатели и напуснато. На много по-късен етап, 5-ти век преди новата ера, върху останките от селището, траките са извършвали своите обреди. В района на разкопките са открити 20-ина такива обредни ями. В тях са поставяни предмети, храна или принасяни в жертва животни. В яма в северозападния край на разкопките е открит скелет на принесено в жертва цяло теле. До поставената надолу глава, за да изтече кръвта, е открито острие на нож.

 

В момента от двете страни на разкопките от север и юг, са построени два виадукта. Върху самото селище ще има насип. За да не се засипе от него целият проучван терен, ще бъдат изградени две стени. Те ще бъдат изградени в габарита на магистралата, а пространството между тях ще бъде насипано с пръст. Така от проучваното селище за идните поколения ще останат западният и източният край на древното селище. А проучванията ще продължат до самата жп-линия на запад и след построяването на магистралата. Има идея, след края на разкопките да бъде изградено нещо като музейна експозиция. Според регионалния министър Лиляна Павлова ЛОТ-2 от АМ "Струма" трябва да бъде готов на 15 октомври 2015 г.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес