Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Приключи прочистването на района на Челопечене

25 юли 2012, 07:31 часа • 6571 прочитания

Днес заместник-министърът на отбраната Валентин Радев и посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Джеймс Уорлик ще обявят края на прочистването на Челопечене и приключване дейността на фирма "Стърлинг Интернешънъл", предаде БГНЕС.

В присъствието на заместник-командващия на Съвместното командване на силите контраадмирал Валентин Гагашев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев, представители на Международен доверителен фонд за обезвреждане на мини и на американската фирма "Стърлинг Интернешънъл" Равед и Уорлик ще дадат пресконференция във войскови район 2138 – Челопечене.

Припомняме, че взривовете в поделението в Челопечене станаха преди повече от три години, на 3 юли 2008 година. От това време досега в района се проведоха няколко операции по прочистването му. Военните се надяваха районът да бъде прочистен до Нова година и след това експертната група може би да успее да установи окончателно и какво е причинило взрива в поделението.

Прокуратурата поръча комплексната пожаро-взриво-техническа експертиза, която да отговори на въпроса какво е причинило взрива. Три години след него все още няма виновни и неизвестните за инцидента ще останат до Нова година. На 14 октомври 2011 година от поделението бе установена липса на 14 броя невзривени боеприпаси - 85 мм кумулативни снаряди. Крадците бяха разкрити след около седмица. Те са двама и са криминално проявени. Крадците направиха и пълни самопризнания и са съдействали на разследващите. Така те разбрали, че са изнесли само гилзите на 14-те 85-милиметрови боеприпаси, а барутът и снарядите са укрити от извършителите в района на поделението.

Редактор: Яна Баярова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес