Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Председател на браншова организация каза колко са украинските яйца в България

24 септември 2024, 07:46 часа • 565 прочитания

В момента около 10% от яйцата в търговската мрежа имат произход от Украйна. Българското производство задоволява нуждите от яйца както за търговия, така и за индустрия. Това заяви Ивайло Гълъбов, председател на Съюза на птицевъдите в България пред БНТ.

Още: България ще поиска от ЕК забрана за внос на яйца с произход Украйна

Ръст на украинските яйца в България

Той посочи, че българските яйца са предназначени за вътрешно потребление, като в момента изнасяме 10% от българското потребление. В момента България отбелязва най-ниската цена на яйцата спрямо Европейския съюз, отбеляза Гълъбов.

Той добави, че украинските яйца в България са се увеличили с 600%.

Гълъбов увери, че качеството на украинските яйца е безопасно, но въпросът е защо има различни стандарти за производство. Украинските яйца подбиват пазара с около 10-15%, изтъкна Ивайло Гълъбов. Птицевъдството към момента не отчита изкопни цени и птицевъдите имат лесен и бърз достъп до пазара, каза още той. България се намира в едно добро положение в производството на яйца, уточни Гълъбов.

Гълъбов отчете, че преди войната украински яйца рядко се виждаха в целия ЕС, но украинските производители търсят всякакви възможности да реализират продукцията си.

Още: Знаете ли какво значат всички кодове по опаковките на яйцата и как да изберете

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес