Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предлагаме Магурата за включване в списъка на ЮНЕСКО

13 януари 2015, 16:33 часа • 10237 прочитания

Новото българско предложение за Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО е на прочутата ни пещера Магурата. Тя се намира до село Рабиша, северозападно от Белоградчик.

Да бъде ускорена максимално работата по включването на Магурата в списъка. За това се договориха днес министърът на културата Вежди Рашидов и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Двамата бяха единодушни, че кандидатурата на пещерата с нейните уникални и загадъчни скални рисунки отпреди 7 хилядолетия, на които са изобразени сакрални и ловни сцени, отговаря на всички изисквания, за да бъде номинирана и одобрена за включване в представителния списък на световното културно и природно наследство на организацията на ООН.

"Когато пещерата Магурата, в която има запазени, видими следи от човешко присъствие още от много хилядолетия, попадне в списъка на обектите под закрилата на ЮНЕСКО, това ще е и изключително голяма чест за всички нас, това ще е и поредното признание за България, която заслужено се гордее с културно-историческото си наследство и природни забележителности". Това подчерта Рашидов, цитиран от пресцентъра на Министерството на културата.

В хода на разговора той запозна Бокова и с някои от акцентите в съпътстващата програма във връзка с откриващата се на 15 април 2015 г. в Лувъра в Париж изложба "Епопеята на тракийските царе. Археологически открития в България".

"Смятаме да организираме в Париж в дните непосредствено след официалното откриване на впечатляващата изложба и Седмица на българско кино, което вече навърши цял век", посочи Рашидов.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес