Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правосъдното министерство обеща по-сериозни мерки срещу джигитите

11 септември 2023, 18:04 часа • 9368 прочитания

Законови промени срещу тежките престъпления по пътя обеща Министерството на правосъдието. Това се случи след среща на министър Атанас Славов с родители на деца, загинали в катастрофи.

Вчера те излязоха на национален протест срещу войната по пътищата - от Министерския съвет до пешеходната пътека, където миналата събота 15-годишно момче загина, след като беше ударено от пиян шофьор. Протестиращите настояват и за спешна лидерска среща по темата, както и заявиха готовност да направят редовни неделните протести пред Министерския съвет.

Какво обеща министерството?

"Министерството на правосъдието ще изпълни своите ангажименти. Но въпросът, който стои пред нас, е въпрос не просто на превенция, не просто на справедливо наказание на извършителите в разумен срок, а и на цивилизованост. Дали искаме в обществото ни да се спазва закона, дали уважаваме честта, достойнството и най-вече живота на нашите съграждани или не. Този въпрос обаче трябва да бъде решен и от институциите, и от самото общество, с него трябва да сме ангажирани всички", заяви Славов на срещата.

Основните теми, които бяха обсъдени, бяха за бързината на наказателния процес, включително движението на казусите по различните инстанции, бързината на експертизите и на кръвните проби, както и отнемането на шофьорска книжка като принудителна административна мярка след тежки произшествия с убити или ранени. Още: Войната по пътищата - тя е умален модел на държавата

По време на срещата родителите на деца, загинали в катастрофи, подчертаха, че тяхното настояване е за превенция на престъпленията на пътя, както и за ясни и бързи срокове, за адекватност и необратимост на наказанието.

Според ведомството промени трябва да се правят само на базата на и след анализ на Съвета за криминологични изследвания, който ще приключи до един месец, става ясно от прессъобщение на ведомството.

Реакцията на депутатите

Миналата седмица депутатите приеха на първо четене ключови изменения в Закона за движението по пътищата. Те станаха факт след поредния скандален случай на пътя, при който пиян шофьор блъсна и уби 15-годишно момче на пешеходна пътека в центъра на София.

Според една от приетите мерки до една година след взимането на книжка младите шофьори няма да имат право да шофират по тъмно (между 22:00 и 6:00 ч.) и няма да имат право да карат коли над 120 конски сили.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес