Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прав(о) или не: Пряката демокрация

24 юни 2018, 09:06 часа • 1610 прочитания

Напоследък става все по-актуално да се говори за референдуми. Вероятно е обаче малко от гражданите да могат да обяснят какво всъщност е референдум.

Важно е всеки от нас да е наясно с това, че участието ни в управлението на държавата не е просто мечта или недостижима илюзия. Всички ние можем да взимаме важни решения, които подобряват живота на всички граждани.

Открай време механизмите на пряката демокрация дават възможност на гражданите да участват пряко в управлението, взимайки съдбоносни за държавата. Показателно за това е как Великобритания именно в следствие на проведен референдум взе решението да напусне Европейския съюз. В Швейцария пък ежегодно се провеждат десетки референдуми за всевъзможни неща.

Как става това можете да научите от новия епизод на "Прав(о) или не", в който приятелите ни от Академия за гражданско образование ще ни разкажат какво представляват референдумите и общите събрания на населението и защо това са важни инструменти в демокрацията, с които ние разполагаме открай време.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес