Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прав(о) или не: Аз, потребителят

30 юни 2018, 09:06 часа • 6748 прочитания

Всеки от нас е изпадал в ситуация, в която си купува нещо за лично ползване, което впоследстивие се оказва с някакъв проблем – дефект. Но не всеки от нас знае, че законите ни дават немалка защита в такива ситуации. Правото има цял отрасъл, който се занимава именно с това – със защитата на потребителите.

Важно е да знаем, че един човек е потребител, когато придобива някаква стока (напр. купува си нов компютър) или ползва някакви услуги (напр. заради новия си компютър решава да ползва услугите на доставчик на интернет). Потребители сме обаче само ако придобиваме стоките или ползваме услугите за лични потребности, а не за търговска дейност.

Правото третира потребителите като икономически по-слабата страна в отношенията им с търговците. Като такава страна, ние имаме редица права, които ни защитават от злоупотреби.

Кога възникват тези права, какви са и как да се защитим, в случай, че са нарушени, ще разберете от новия епизод на "Прав(о) или не", осъществен съвместно с Академия за гражданско образование.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес