Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правнучката на Кузман Шапкарев: Личности като него могат да ни обединяват със Северна Македония

16 март 2023, 14:40 часа • 2498 прочитания

Личности като Кузман Шапкарев могат да ни обединят с хората от Северна Македония, стана ясно от думите на неговата правнучка Елисавета Шапкарева пред Actualno.com. Шапкарева е председател на Българското сдружение на родовете от Македония, което организира отбелязване на 114 години от кончината на Кузман Шапкарев. Това ще се случи на 18 март от 10.00 ч. в столицата. Паметта на бележития български фолклорист ще бъде почетена с поднасяне на цветя пред плочата му на ул. „Кузман Шапкарев“.

„Важно е да помним такива личности, тъй като те са истински радетели за българщината. Патриоти като братя Миладинови и Кузман Шапкарев са ценни за всяка култура и народ. Кузман Шапкарев винаги е подчертавал, че е българин от Македония и това наистина би могло да ни обединява днес”, смята Шапкарева.

Кузман Шапкарев е български фолклорист и книжовник. Роден е в Охрид на 1 февруари 1834 г. в Охрид и умира на 18 март 1909 г. в София. Той е един от основателите на българската мъжка гимназия в Солун. Събира българските народни умиротворения от Македония в сборник. ОЩЕ: Изложба сближава ученици от България и Северна Македония

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес