Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повече от 90 общини подкрепят предстоящата екоинициатива "Часът на Земята"

25 март 2014, 14:04 часа • 12042 прочитания

Над 90 български общини са подкрепили до момента предстоящата екоинициатива "Часът на Земята". Това съобщи на пресконференция Владимир Иванов от българския офис на международната екоорганизация Световен фонд за дива природа /WWF/ - инициатор на "Часът на Земята".

Инициативата ще се състои на 29 март /събота/, от 20.30 часа до 21.30 часа. Тогава ще притъмнеят знакови и институционални сгради по света и у нас. Традиционно в инициативата се включват и много хора, които гасят осветлението в домовете си за час.

Тази година основен посланик на екоинициативата е филмовият супергерой Спайдърмен, като няма да има български популярни лица-посланици. Обикновено в часа без осветление се организират съпътстващи музикални инициативи. Тази година в София те ще бъдат не пред Народния театър "Иван Вазов", а пред кино "Арена-Запад". Очакваме да надминем миналогодишния си рекорд от 103 общини, които се включиха в "Часът на Земята", коментира Владимир Иванов. Той призова освен със символично гасене на лампите, хората да бъдат съпричастни в опазването на природата в ежедневната си дейност и да споделят своите лични екоинициативи на сайта на WWF.

Спайдърмен не е избран случайно за посланик на "Часът на Земята", разказа Нина Благоева от "Александра филмс" - разпространител на новия филм за супергероя у нас. По думите й компанията-производител на продукцията "Сони пикчърс" е единствената, която разполага с екомениджърски отдел и работи от години в посока да произвежда екологично чисти филми.

 При осеммесечното заснемане на новата продукция "Невероятният Спайдърмен 2" са използвани само бутилки за многократна употреба, в резултат на което са спестени 193 хил. пластмасови бутилки, посочи Благоева. При заснемане на сцена в парк, след снимките са засадени 50 дървета и са ремонтирани пейките в парка. Всички отпадъци в резултат на производството на продукцията са рециклирани, използвано е само ЛЕД осветление и биодизелово гориво.

Използваният дървен материал е със сертификат, че на негово място ще бъдат засадени нови. Всички автомобили за каскадите са били възстановени и продадени или рециклирани, а остатъците от кетеринг-храната е предоставена на социално слаби хора.

Въпреки всички усилия, снимките водят до отделянето на вредни емисии, затова за компенсирането им са закупени въглеродни офсети, разказа още Благоева. По думите й от днес в рамките на три седмици всички билети за кино в 11-те кина "Арена" в страната ще бъдат с посланията за опазване на приодата на WWF.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес