Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Последното, което трябва да е предмет на разговор, това са хаотичните искания на протестиращите

21 юли 2020, 09:15 часа • 2672 прочитания

"Според мен, тези протестиращи не могат да бъдат определящи като анализ на общественото поведение или отношение. Хората, които работят и създават икономика, не ги виждам на тези протести. На тях виждам на първо място партийни групички, нереализирали амбициите си за власт, втората - управлявани от Дубай – ултраси, с наркотици по джобовете, готови на крайни действия. Третата група – т.нар. лузъри – недоволни от живота си. Четвъртата група – студентите - които почиват заради затворените университети в чужбина – искат да си направят някакви селфита, да покажат политическа активност. Айде като се върнат окончателно да се бъркат политиката и да създават наклон на държавата."

Това каза пред БНТ Валери Симеонов, описвайки профилът на протестиращите българи в момента.

"Последното, което трябва да е предмет на разговор, това са хаотичните искания на протестиращите. Те не са еднородна група, включително има хора върнали се от чужбина. Това са хора, които в голяма част се чудят как да уплътнят времето си. Виждаме на улицата хиляди, а вчера беше провал. Там видяхме много хора, които се въргаляха на плажни кърпи, говореха си, пушеха, държаха си велосипедите.", каза още Симеонов.

"Аз имам своето право да се отнасям така както преценя. Такъв тип протести не постигат нищо, освен да ограничават правата на другите хора. Не могат някакви хора, които се въргалят на плажни кърпи да ме ограничават", категоричен беше той.

"Няма документ с техните искания. Те се пишат и се носят. Да сте чули нещо досега. Най-различни хора говорят и така.", така отговори на въпроса дали чува исканията на протестиращите.

С Христо Иванов винаги сме имали нормален диалог, но сега не чувам той какво иска - оставката на вътрешния министър зарадии Росенец, каза водещата. Защо Росенец?, попита Симеонов. Няма да влизам в коментиране на тези, които даже не са формулирали искания. Например, на какво основание се иска оставката на главния прокурор. Няма аргументи, смени рязко темата Симеонов.

Акцията в Президентството не беше показна. Когато прокуратурата трябва да си свърши работа и да намери доказателства, тя трябва да извърши съответните обиски. Как да го установи, чрез проверки на място. Какво се проверява – обикновено – дома и работното място – на тези двама е Президентството, то няма специален статут. Ако не бяха отишли по 10 души за проверката, а по двама прокурори, ще ги попитат за какво се дошли – да проверим едни кабинети – седнете и изчакайте – и през това време всичко може да се скрие. Не се прави така. Нито се влиза с автомати, нито с калашници. Създава се лъжливо впечатление, че президентството е било атакувано от тежко въоръжена техника.", каза Симеонов. Изопачава се работата на прокуратурата - а тя е законова, подчерта той.

Симеонов: Няма да има изненади днес. Протестиращите нямат искания на хартия, какво да обсъждам

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес