Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Попова с идея за "глобална българска студентска общност"

04 май 2012, 13:07 часа • 8069 прочитания

За създаване на "глобална българска студентска общност" се обяви вицепрезидентът Маргарита Попова по време на среща с български студенти в Париж.

Вицепрезидентът инициира среща на представители на българските студентски общности от цял свят, посветена на държавната политика за българите зад граница. Форумът, който се очаква да се състои в Брюксел в края на октомври или началото на ноември тази година, трябва да допринесе за изработването на актуализирана стратегия за българите в чужбина. За да бъде успешна подобна дискусия обаче, е необходимо самите български студентски общности да се определят, допълни Маргарита Попова. Целта, по думите й, е да се помогне на изпълнителната власт да идентифицира усилията на младите хора зад граница да се върнат в България и да работят по-активно за страната си.

Вицепрезидентът Маргарита Попова призова младите хора да работят заедно, да създават общи проекти и да ги защитават, тъй като само по този начин ще бъдат успешни. Пред вицепрезидента студентите поставиха въпроси, свързани с възможностите за започване на бизнес в България. Те се обявиха за намаляване на сроковете за регистрация и вписване на новоучредени малки и средни предприятия, подобряване на средата за предприемачеството и облекчаването на административните процедури.

Попова очерта изграждането на електронното правителство като решаващо условие за подобряване на средата за бизнеса и за гражданите в България и потвърди ангажимента на Президентството да следи отблизо процеса. Той обаче продължава с години, изисква сериозни финансови ресурси, както и ясно поемане на отговорност, подчерта вицепрезидентът. Според Маргарита Попова, за ефективно електронно управление е необходимо да бъда изградена централна държавна структура, а отговорността за изграждането на електронното правителство трябва да се носи персонално.

По време на срещата представителите на българската студентска общност в Париж подчертаха необходимостта от увеличение на средствата за образование в България. В отговор вицепрезидентът Маргарита Попова припомни, че за да имат достъп до по-голямо финансиране, научните институции в България трябва да създават качествени и конкурентни проекти и да ги защитават успешно. От 2009 г. насам за образование и наука у нас се отделят повече средства спрямо предходните години и това е правилната посока. Необходими са обаче качествени проекти, които да бъдат финансирани, посочи вицепрезидентът.

Президентската институция ще продължи да отстоява като основен приоритет интеграцията между младите хора и бизнеса, заяви още Маргарита Попова. Успехът обаче не е възможен, без да съществува сътрудничество и общност между студентите, допълни тя и ги призова да разширяват контактите помежду си. Студентите трябва заедно да разработват проектите си и заедно да търсят подкрепа за тях в България от българските институции, каза още вицепрезидентът.

Сред основните проблеми за българите, завършили образованието си в чужбина, остават процедурите по легализация на дипломите, както и възможностите за постъпване на стаж и работа в България, стана ясно по време на срещата на вицепрезидента Маргарита Попова с българската студентска общност във френската столица.

Редактор: Ивайло Кючуков

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес