Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поне десет нелегално пристигнали бежанци се издирват в Каварненско

11 септември 2014, 14:23 часа • 9949 прочитания

След като близо до Каварна бяха открити и задържани 19 бежанци, стана ясно, че още поне десет се издирват. 'Открихме още двама до село Свети Никола, издирват се десетина", заяви кметът на Каварна Цонко Цонев, цитиран от "Фокус".

От вече задържаните 16 са мъже, има една жени и две деца.

„По данни на жителите на селото сутринта към 10.00 часа още 10-има са били излезли от гората, затова продължава работата по издирването на още десетима бежанци”, обясни Цонев.

Според него все още не е уточнена общата бройка на нелегалните граждани. Той заедно с представили на Гранична полиция и Районно управление „Полиция” – Каварна урежда възможност за медицински преглед в МБАЛ – Каварна за бежанците. Задържаните за тази вечер ще бъдат настанени в общинската сграда, която се намира в близост до полицейското управление в Каварна.

„Говорих с председателя на БЧК в Добрич - да осигурят легла, минерална вода и храна”, подчерта Цонев. По думите му не е ясно по какъв начин бежанците са пристигнали в страната и кой ги е докарал. Те са от Сирия, Афганистан и Пакистан.

"Според последните твърдения на един от задържаните е, че са платили по 2 500 евро, като корабче ги е оставило между залива Болата и к.к. „Русалка”. Казаха също, че от 36 часа не са пили и не са яли нищо, в тази връзка сега подготвяме храна и вода за тях”, обясни Цонев.

По думите му някои от бежанците са без документи. Задържаните двама души преди около час са двама младежи от Сирия и са откарани в Районно управление „Полиция” – Каварна.

Снимка: Архив

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес