Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Политолог: Липсва политическата воля за приемането ни в еврозоната

02 декември 2022, 10:34 часа • 1074 прочитания

"Влизането в шенгенското пространство и еврозоната са двата процеса, които задълбочават европейската интеграция на България. Те ни гарантират сигурността и процеса по управление на нашите пари. От 2016 г. България изпълнява техническите критерии за присъединяването ни към Шенген, но стои политическият въпрос. Аргументите на Нидерландия са проблемите с корупцията, върховенството на правото и липсата на справедливост."

Това обяви в "Денят започва с Флора" политологът и зам.-председател на Националния младежки форум Атанас Радев. По думите му трябва да се работи в посока сигурността на границите, а фактът, че няма позиция на 48-ото Народно събрание по темата, то става ясно колко е ключов този приоритет.

Темата за продължаващия отказ на Нидерландия относно присъединяването на България към Шенген политологът коментира така:

"Парламентът трябва да даде някакъв мандат на служебния кабинет да изрази позицията на страната, тъй като този стратегически интерес трябва да се застъпва непрестанно. Приели сме необходимата нормативна база за граничен контрол, за еврозоната и т.н., но липсва политическата воля и обяснението за българските граждани какви са ползите от това приемане."

На 12 декември пък Студентски клуб на политолога към СУ "Св. Климент Охридски" и Фондация "Фридрих Еберт" организират и публична дискусия на темата за влиянието на приемането на еврото и влизането в еврозоната върху обществото и в частност върху младите хора. В събитието участие ще вземат вицепремиерът Атанас Пеканов, евродепутатът Цветелина Пенкова, младите политолози Атанас Радев и Иван-Асен Иванов, както и икономистът Петър Ганев.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес