Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полина Ал-Битар: Надявам се нашата философия да достигне до повече хора

21 декември 2013, 09:00 часа • 50927 прочитания

Разговаряме с Полина Ал-Битар, генерален мениджър на „Цептер-България”:

- Zepter е на пазара в България над 20 години. Какво търси българинът тогава и какво търси сега?

Zepter се прочу с етажната си система за готвене. Известни сме със съдовете за здравословно приготвяне на храна и до днес. Най-видимата промяна обаче е засиленият интерес към системата за пречистване на вода, Edelwasser. Тя е най-продаваният продукт в България последните две години. За това има много причини. Една от тях е, че хората разбраха, че водата в тръбопроводните мрежи не е хубава и че много здравословни проблеми се дължат на лошото качество на водата, която пием.

През последните няколко години има и по-силен интерес към нашия порцелан и сервизите за напитки. Те се търсят традиционно много по празниците. Продажбите им обаче са високи и през останалото време. Все повече хора искат масата, около която събират най-близките си, да е красива.

- Кой търси продукти за здравословен начин на живот?

Както млади семейства на 25 години, така и 90-годишни хора. Най-често срещаната възраст е 45-50 години. Но в това отношение няма радикална промяна в сравнение с предишни години.  

- Коя беше най-голямата изненада за вас през 2013 г.?

Когато през септември тази година видях за първи път смарт” съдовете, се притесних. Смятах, че те трудно ще пробият тук. Мислех, че средностатистическата домакиня ще се отдръпне, тъй като „смарт” съдовете са високотехнологични. За много домакини технологията е проблем в кухнята. После обаче видях жени на 80 години да програмират термоиндикатора и да си поръчват индукционен котлон. Търговските ни консултанти също реагираха много ентусиазирано: „Това е страхотно, давайте да го правим!”. А аз самата имах бариера, че „смарт съдовете” ще създадат проблем в главите на нашите консултанти и в главите на нашите клиенти. Изобщо не съм била права! Лансирахме ги преди по-малко от 2 месеца. Интересът към тях е толкова голям, че заводът в Италия, който ги произвеждат, не насмогва с поръчките.  

- Вижда ли се краят на кризата? Какво е вашето усещане? 

Потреблението е все още свито и разликата е огромна в сравнение с периода преди кризата. Хората не обзавеждат масово апартаменти, не сменят изцяло покъщнината си. (Напоследък си мисля, че може би е и въпрос на психическо изтощение, и напрежение. То именно създава бариери.) 

Вярвам, че ще успеем да задържим нивото, на което сме сега. Ще се опитаме и да генерираме ръст. Целта ни е да имаме всяка година напредък. 

- Какво очаквате през 2014 година?

Бих искала в нашите редици да има повече търговски консултанти, за да може това, което предлагаме и тази философия, която следваме, да достигне до повече хора. 

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес