Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почистването на Челопечене от снарядите глътна 9 млн. лева

25 юли 2012, 13:19 часа • 3879 прочитания
По данни на Министерството на отбраната са почистени близо 33 кв. км площ на дълбочина един метър, както и над 220 кв. км от близките водни площи. При почистването на терена са открити над 180 хил. боеприпаси и над 70 тона скрап от муниции. Изразходвани са 9 млн. лева, от които почти 3,5 млн. долара са финансова помощ от САЩ. В операция “Горещо лято” са участвали 650 военнослужещи, предаде БЛИЦ.

Приключи почистването на военното поделение в Челопечене след взривовете през юли 2008 г. Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев обяви края на операция „Горещо лято” като успешен.

На съвместна пресконференция американският посланик Джеймс Уорлик изтъкна, че САЩ са инвестирали 3,5 милиона долара за прочистването на терена като „добри партньори и приятели”.

Взривовете в поделението в града станаха преди повече от три години. Оттогава в района се проведоха няколко операции по прочистването му. Военните се надяваха мястото да бъде чисто до Нова година и след това експертната група може би да успее да установи окончателно и какво е причинило експлозиите.

Прокуратурата поръча комплексната пожаро-взриво-техническа експертиза, която да отговори на въпроса за причините. Три години след инцидента обаче все още няма виновни, а неизвестните около случилото се изглежда ще останат.


През октомври миналата година от поделението бе установена липса на 14 броя невзривени боеприпаси - 85 мм кумулативни снаряди. Крадците бяха разкрити след около седмица - двама криминално проявени. Крадците направиха и пълни самопризнания и са съдействали на разследващите. Така те разбрали, че са изнесли само гилзите на 14-те 85-милиметрови боеприпаси, а барутът и снарядите са укрити в района на поделението.

Редактор: Яна Баярова

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес