Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почина Маргарет Тачър

08 април 2013, 15:06 часа • 13093 прочитания

Бившият премиер на Великобритания Маргарет Тачър е починала на 87-годишна възраст, предаде АФП, позовавайки се на говорител на семейството.

Тачър е починала тази сутрин след получен инсулт.

Бившият британски премиер Маргарет Тачър си отиде от този свят след инсулт на 87-годишна възраст, съобщи говорителят й Лорд Бел, цитиран от Би Би Си.

"С голяма тъга Марк и Керъл Тачър обявяват, че тяхната майка – баронеса Тачър, тази сутрин почина спокойно след инсулт".

Очаква се семейството й да издаде комюнике по-късно днес.

Кралицата на Великобритания Елизабет II и министър-председателят Дейвид Камерън заявиха, че са натъжени от смъртта на бившия премиер Маргарет Тачър.

„Кралицата с тъга научи новината за смъртта на баронеса Тачър. Нейно величество ще изпрати лично послание на симпатия на семейството”, съобщиха от Бъкингамския дворец.

„С голямо прискърбие научих за смъртта на лейди Тачър. Изгубихме велик лидер, велик премиер и велика гражданка на Великобритания”, каза Камерън.

Бившият премиер на Великобритания Маргарет Тачър беше изписана от болница в края на 2012 година.

През 1992 г. Тачър се оттегля от активната политика. 87-годишната баронеса пише своята автобиография в два тома. Миналата година тя отново влезе в новинарските емисии с първия биографичен филм за нея - „Желязната Лейди".

Маргарет Тачър (Маргарет Хилда Тачър или Баронеса Тачър от Кестевен) е първата жена министър-председател на Обединеното кралство - позиция, която тя заема от 4 май 1979 до 28 ноември 1990 г. 

Тя е лидер на Консервативната партия от 1975 г. до края на работата си кат опремиер. Още преди да дойде на власт, тя е наричана "Желязната лейди" от съветската пропаганда - прозвище, останало до днес. Носител е на титлата „Орден на жартиера“.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес