Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почина графичният дизайнер на Pink Floyd Сторм Торгерсон

19 април 2013, 12:46 часа • 11534 прочитания

Британският графичен дизайнер Сторм Торгерсон, създал обложките на култови обложки на над 400 албума, е починал на 18 април, гласи съобщение на официалния сайт на Pink Floyd.

Шестият член на групата, както наричаха Сторм, си отиде на 70-годишна възраст. Само преди месец и половина беше 40-годишнината от издаването на легендарния албум The Dark Side Оf The Moon. Именно Торгерсон бе автор на дизайна му.

"От няколко години се бореше с рака. В същото време се бе възстановил по забележителен начин от прекарания през 2003 инсулт", се казва в официално изявление на неговите близки.

"Срещнахме се за първи път в ранните ни тийнейджърски години. Ходехме на едно място на брега на реката в Кеймбридж и Сторм беше най-шумният и пълен с ентусиазъм и идеи от всички нас. С годините нищо от това не се промени. Той винаги е бил опора в моя живот, както в личен, така и в професионален план. Винаги е бил човек, на който мога да споделя най-съкровените си мисли, истински приятел. Художествените оформления, които той създаде за Pink Floyd от 1968 г. нататък се превърнаха в неразделна част от творчеството ни", казва вокалистът и китарист Дейвид Гилмор, работил с Торгерсон и по самостоятелните си проекти извън Pink Floyd.

Той също така е режисьор на клиповете им към Learning To Fly, The Dogs of War и High Hopes, както и на хитовете от 80-те The Riddle на Ник Кершоу и Owner of a Lonely Heart на Yes.

С обложките си той е представял визуално музиката още на Led Zeppelin, Audioslave, The Cranberries, Muse, Dream Theater, Питър Гейбриъл, а последно работи по Mode. Set. Clear, дебютния миналогодишен албум на новозеландската група Villainy.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес