Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почина големият художник Иван Вукадинов

22 септември 2024, 13:59 часа • 521 прочитания

На 92 години е починал художникът Иван Вукадинов. Това съобщи бившият премиер на България Иван Костов, който приживе беше близък с художника.

Кой е Иван Вукадинов

Иван Вукадинов е единственият български художник, който влиза в Американската енциклопедия за модерно изкуство и първият с творба, включена в Колекцията за Модерно и Съвременно изкуство на Ватиканските музеи.

Има участия в изложби във Франция, Великобритания, Русия и Латвия. През 1970-те години прави четири изложби в Рим, Арецо, Пиза и Гросето, което му помага да направи кариера в Италия още по времето на Студената война.

През 1975 година специалисти от Музея на Ватикана виждат картината на Иван Вукадинов "В памет на героите" в римска галерия и изявяват желание да я откупят. Художникът се съгласява. За продажбата обаче е нужно съгласието на българската държава, която, за да осуети продажбата, обявява картината за национално богатство. В резултат на това Иван Вукадинов спира да прави и участва в изложби от 1980 г. до 2006 г.

На 10 октомври 2022 г. картината все пак е дарена на Ватикана. Тази развръзка е предшествана от близо едногодишна преписка между българското посолство при Светия Престол и папската държава, тъй като приемането на картини в колекцията вече става по много по-строги правила, пише БГНЕС.

Още: Кристина Вътова представя "Несигурност" в галерия "Нюанси"

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес