Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По проект участъкът на "Струма" през Кресненското дефиле ще струва над 732 млн.

20 април 2017, 13:01 часа • 2921 прочитания

Изграждането на участъка на магистрала Струма през Кресненското дефиле ще струва малко над 732 милиона лева без ДДС. Поне такава е сумата, калкулирана в идейния проект, който събра най-много точки в конкурса на пътната агенция. Проектът е за вариант, който предвижда пътят в посока Гърция да минава по настоящия участък през Кресна, а лявото платно да бъде изнесено на изток извън дефилето.

"Трасето на избрания вариант е като се пътува в посока София на юг, на възела за Симитли платното, което е в посока Гърция към България, да се качва високо в планината на близо 550 м надморска височина и да минава източно от Кресненското дефиле. А платното, което е посока Гърция, да минава по сегашния път и е практически без намеса в структурата на пътя", обясни архитект Петър Диков, който е председател на журито.

В идейния проект се предвиждат и връзки между двете платна на магистралата и към близките населени места. "Предвидени са две връзки в проектите, които разглеждахме, а в окончателния вариант, замислен от пътната агенция, са предвидени 4 връзки между двете платна, за да може да се обръща движението и населените места, намиращи се в тази зона, да ползват и двете посоки", посочи Диков, цитиран от Дарик.

Общият награден фонд на конкурса за идеен проект е 2,5 млн. лева, които ще бъдат разпределени между участниците. Оказва се обаче, че наличието на готов идеен проект не означава, че пътната агенция ще го използва изцяло, а е възможно да бъдат взети само части от него.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес