Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Племенницата на Фидел Кастро взе американска виза

19 май 2012, 12:47 часа • 7862 прочитания

Дъщерята на кубинския лидер Раул Кастро, на когото брат му Фидел предаде властта преди време, получи американска входна виза, предаде БГНЕС.

Визата е била издадена на Мариела Кастро при влизането й в САЩ. Така тя вече може да замине за конференцията на Асоциацията на латиноамериканските изследователи в Сан Франциско. Визата на Мариела разгневи доста конгресмени, които написаха отворено писмо на държавния секретар Хилари Клинтън, в което се критикува "ужасното решение на правителството, позволило агент на режима в Куба да влезе в САЩ". По мнението на сенатора-демократ от Ню Джърси Робърт Менендес, който е от кубински произход, на защитници на режима като Мариела Кастро не трябва да се дава възможност да упражняват своята "извратена риторика".

Не всички американци обаче разсъждават така. "Тя е ярък защитник на правата на човека. Не че е враг на режима, но си позволява открито да критикува дискриминационните действия на властите в Хавана", заявява Филип Бренър, професор в Американския университет и експерт по Куба. Мариела Кастро е известна в родината си като активист и защитник на правата на сексуалните малцинства и се обявява за легализация на еднополовите бракове. 51-годишната Кастро е и директор на Националния център за сексуално образование в Хавана.

На конференцията в Сан Франциско бяха поканени общо 80 кубински граждани. На 41 от тях бе издадена американска входна виза, а на 11 такава бе отказана. Следващата седмица ще бъде решено дали да бъдат издадени визи на останалите 25, повечето от които кубински учени.

Редактор: Ая Косарова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес