Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПКК ще започне да се изтегля от Турция на 25-и април

24 април 2013, 14:15 часа • 7426 прочитания

Кюрдската работническа партия (ПКК) ще започне извеждане на бойните си отряди от Турция на 25-и април. Ръководството на ПКК ще организира международна пресконференция в планината Кандил, след която ще започне изтеглянето на бунтовниците.

Това заяви депутатът от прокюрдската партия "Мир и демокрация" Сюрея Йондер, който е един от главните участници в преговорите на турското правителство с бившия лидер на ПКК Абдуллах Йоджалан за мирно разрешаване на кюрдския проблем, предаде БНР.

Изтеглянето на бунтовниците от ПКК се счита за най-важният момент в този процес. Отначало бе обявено, че ще започне на 22-ри април, но се отложи. Депутатът Сюрея Йондер подчерта, че преговорите по мирния процес ще продължат, но ще се водят на политическо ниво, с активното участие на депутатите от прокюрдската партия "Мир и демокрация".

Вчера за пръв път парламентарната група на кюрдските депутати бе поканена на официален прием във Великото национално събрание на Турция по случай годишнината от основаването му, на който присъстваха и висши военни. Това също се свързва с мирния процес.

Според плана за изтеглянето бунтовниците от ПКК ще напускат територията на Турция на групи от по десетина човека, заобикаляйки военните райони и населени пунктове. Предвижда се до към края на месец септември да се изтеглят всичките бунтовници, чиято численост е около 1200 души.

Междувременно турски медии съобщиха, че части от турската армия, които са дислоцирани в бунтовните райони в Югоизточен Анадол, са започнали да се прехвърлят към западните области на страната.

 

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес