Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пенсиите няма да се намаляват, уверява Христосков

23 септември 2014, 17:05 часа • 17129 прочитания

Пенсиите няма да се намаляват или замразяват. Това заяви категорично министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков. Мярката важи както за следващата година, така и за месеците до края на 2014 г., информира Нова телевизия.

При прилагането на Швейцарското правило, което се подкрепя от всички членове на Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система, ще има увеличение, а не намаление.

"До края на годината се очаква дефлация от около 1%. Очакваното увеличение на средния осигурителен доход за тази година ще бъде около 4.8%", посочи вицепремиерът Христосков, цитиран от пресцентърът на МТСП.

Той допълни: "Тези разчети показват, че при прилагане на Швейцарското правило в проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година ще бъде заложено увеличение на пенсиите".

Пенсиите догодина няма да се увеличават по швейцарското правило, а дори има опасност да бъдат намалени. Причината е в отрицателната инфлация в България от началото на годината, а нейният размер определя половината от увеличението на пенсиите през следващата година.

Проблемът е бил обсъждан на консултативния съвет за осигурителна реформа към социалния министър Йордан Христосков. Това се налага, тъй като решението на проблема може да се намери само чрез промени в Кодекса за социално осигуряване.

Съветът има за задача да подготви такива промени и те да бъдат предложени на следващите управляващи, информира в. "24 часа".

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес