Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Паветата на "Александър Невски" няма да бъдат премахнати

08 май 2019, 14:15 часа • 3468 прочитания

Павета в зоната от площад "Александър Невски" се запазват. За това са настоявали главният архитект на София Здравко Здравков и кметът Йорданка Фандъкова.

По думите на кмета паветата ще бъдат само частично подменени там, където има нужда от това.

Припомняме, че стана ясно, че фирмата, наета да управлява скандалния ремонт на ул. "Граф Игнатиев", ще ремонтира и култовия софийски площад "Александър Невски". Става въпрос за архитектурно бюро А.Д.А, ръководено от арх. Иво Пантелеев, което през 2014 г. спечели обществената поръчка на Столичната община за ремонта на жълтите павета пред храма. От сдружение "Зограф", в което участват преподаватели от Художествената академия, призоваха в писмо до медиите да се проведе общоградски референдум дали одобреният проект да се реализира и дали софиянци са съгласни пространството около катедралния храм "Св. Ал. Невски" крайно да се промени. Става въпрос за т.нар. Зона 4 от централната градска част, чието обновление ще струва 20 млн. лв. без ДДС.

Освен, че няма да има премахване на паветата, както бе предвидено в плана за ремонт, по проекта няма да се изпълнят предвидените осветителни тела с високи мачти, а ще се сложат такива, които са характерни за периода на изграждането на площада и неговата историческа визия, увери кметът.

Тя допълни, че нивото на тротоарите също ще остане непроменено. Частичният ремонт ще обхване само разрушената настилка.

Винаги при проектите имаме доста трудности и проблеми в реализацията, изрази съжаление Фандъкова, цитирана от News.bg. Затова тя разчита, че екипът и главният архитект ще съгласуват промени, който се налагат в хода на изпълнение.

Фандъкова увери и че скулптурите на Любомир Далчев няма да се местят. "Няма да се местят и никакви паметници в зоната", уточни кметът.

Нито на политиците, нито на гражданите помага да се разпространява подобна информация, която по думите на Фандъкова, има за цел извличане на политически дивиденти в предизборната кампания. Към момента се възлага промяна в проекта за отводняването на площада.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес