Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Патриархът определи 1 ноември като "скъп и свят за всяко родолюбиво българско сърце"

01 ноември 2022, 13:45 часа • 1326 прочитания

Всебългарският празник на народните будители е скъп и свят за всяко родолюбиво българско сърце. Това се посочва в обръщение на Негово светейшество Българският патриарх Неофит по повод Деня на народните будители, който честваме днес. 

По думите на светейшия патриарх този ден е такъв и за Православната ни църква, която от самото начало на своето съществуване е най-автентичният носител на духа на будителството, на духовното, просветно и културно израстване и пребъдване във времето на православния ни народ.

ОЩЕ: Десетки наблюдаваха тържествената смяна на караула за Деня на будителите (СНИМКИ и ВИДЕО)

"Ето защо светата ни Църква всякога има в паметта и в молитвите си дейците на нашата духовност, просвета и култура и майчински благославя съвременните наши будители, в чието свещено дело намира естественото си продължение постигнатото от всички техни предшественици още от времето на Покръстването и до наши дни", се казва още в обръщението на българския патриарх. 

ОЩЕ: Политиците ни честитят 1 ноември: Нуждата от съвременни будители и кризата в отношенията акценти в пожеланията

Той отчита,че състоянието на съвременната духовна и културна ситуация у нас, на съвременната ни просвета и книжовност, на днешните достижения на българската наука – във всички сфери на нейното развитие, са мерилото и критерият за верността ни към всички онези, благодарение на които днес живеем в свобода и независимост, със свое собствено лице и идентичност сред все по-глобализиращия се свят.

"Честит и благословен празник!", пише още Негово светейшество. 

Цялото обръщение на Негово светейшество Българския патриарх Неофит - може да прочетете ТУК. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес