Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парламентът ще трябва да насрочи провеждането на референдума на Слави

07 април 2016, 19:30 часа • 4191 прочитания

Около 100 000 некоректни записа в подписката за референдум, организирана от инициативен комитет с председател Станислав Трифонов, са открити при проверка от Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване".

Това съобщи в четвъртък Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Най-честата неточност е сбъркано ЕГН със 71 719 случая.

В подписката, която подписана от над 670 000 граждани, най-честата грешка са некоректни ЕГН-та, но има също сбъркани адреси и лични имена, повторени записи, подписване на лица, които не са български граждани. Починалите лица са 953, уточняват от ГРАО.

От внесените 672 488 записа коректните са 572 650.

В закона за референдумите е записано, че при събирани 400 хил. легитимни подписа на граждани с избирателни права Народното събрание е длъжно да приема решение за провеждане на допитване, пише Mediapool.bg.

В срок от три месеца, т.е. до месец юли, депутатите трябва да решат кога да се проведе допитването по въпросите за задължителното гласуване; намаляването двойно броя на народните представители; намаляването на държавната субсидия на политическите партии и мажоритарния избор в два тура на директорите на областните дирекции и на районните управления на МВР.

Според последните промени в Закона за референдумите, когато има национално допитване и в същата година са предвидени и избори, то двата вота се насрочват в един и същи ден.

При това положение референдумът трябва да се проведе едновременно с изборите за президент през октомври. ГЕРБ обаче възнамеряват това изискване да отпадне, което най-вероятно ще се случи.

Предварителните нагласи на депутатите са да насрочат референдума на Слави Трифонов за август или септември.

Очакванията са, че този график ще затрудни и самата кампания, която трябва да върви в сезона на отпуските, и избирателната активност, която вероятно ще е по-слаба от тази на президентските избори.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес